Centrul Rezidențial pentru Persoane cu Nevoi Speciale ”Sfântul Filaret cel
Milostiv” este acreditat conform Certificatului de Acreditare seria AF nr. 369 și
Licențiat conform Licenței de Funcționare seria LF nr. 4113, eliberate de
Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Centrul rezidenţial pentru persoane cu nevoi speciale Sfântul Filaret cel Milostiv de la Târlișua funcţionează ca proiect în cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Filiala Bistriţa-Năsăud. Asociația noastră, a fost înființată în luna decembrie anul 2012 la inițiativa, binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit ANDREI, ca o necesitate vitală de dezvoltare a asistenţei sociale în județul Bistrița-Năsăud.

Centrul Rezidențial este amplasat într-un cadru natural, odihnitor, camerele sunt dotate cu mobilier nou, igiena este riguroasă iar mesele consistente și hrănitoare, putându-se personaliza în funcție de un eventual regim alimentar .
Personalul este calificat pentru a oferi cele mai bune servicii începând de la nevoile elementare de ajutor în hrănire, deplasare, igienă, până la asistență medicală permanentă sau de specialitate în funcție de cerere și necesități, tratamentele sunt realizate la timp și conform prescripției medicale de personal calificat.
La dispoziția beneficiarilor se află mereu un medic specialist în medicină general iar când situația se impune aceștia sunt trimiși la medici specialiști.

Cladirea

Clădirea este Centrul este destinat atât vârstnicilor, cât și persoanelor cu nevoi speciale, oferind condiţii la standarde europene.
Centrul este nou, compus din 12 de camere cu 2 şi 3 persoane în cameră, televizor și baie proprie, construit în baza unui proiect european, de către Primăria Comunei Tîrlișua şi printr-un contract de asociere în participațiune este preluat în administrare de Asociația „Filantropia Ortodoxă” Filiala Bistrița-Năsăud.

Acesta este al treilea centru deschis de Asociația „Filantropia Ortodoxă” în județul Bistrița-Năsăud, după cel de la Cușma și Maieru.
Festivitatea oficială de inaugurare a centrului din Tîrlișua a avut loc în data de 5 decembrie 2016, în prezența Înaltprea¬sfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a Preasfinţitului Evloghie, Episcop de Adrianopol și stareț al Mănăstirii Rila din Bulgaria, a oficialităților județene şi locale. După slujba de binecuvântare a Centrului, a fost sfințită și capela de rugăciune construită pentru beneficiari și în care va sluji parohul din localitate.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a subliniat, la festivitatea de deschidere a Centrului de la Târlişua, importanţa sprijinului acordat celor vârstnici: „Orice activitate socială spune multe despre noi, dar când ne preocupăm de cei în vârstă care nu mai au sprijin dintr-o altă parte pentru viaţa lor, cât o mai au de trăit pe pământ, aceasta este un lucru foarte important. Sfântul Apostol Pavel, în prima epistolă către Timotei, în capitolul 5 spune . E mare virtute să ai grijă de cei bătrâni, pentru că viaţa lor şi-au cheltuit-o împlinindu-şi rostul şi când au nevoie de sprijinul şi de ajutorul nostru, trebuie să îl dăm”.

SERVICII OFERITE


Serviciile pe care noi le oferim au ca scop îmbunătățirea vieții persoanelor cu nevoi speciale pentru a duce un trai mai bun și o viață socială cât mai activă. În mod permanent încercăm să fim atenți la nevoile acestora, să-i ajutăm, iar serviciile oferite de noi sunt într-o continuă schimbare în funcție de necesitățile beneficiarilor.

- Asistență și suport pentru asigurarea unei vieți autonome și active
- Consultare medicală la nevoie și la cerere
- Servicii de supravegherea a stării de sănătate(monitorizare parametrii fiziologici)
- Administrarea tratamentului medicamentos recomandat

- Asigurarea a trei mese complete pe zi și două gustări, servite într-o ambianță plăcută, la ore convenabile, Meniuri adaptate conform indicatiilor medicale;
- Asigurarea stării de igienă personală (baia corporală, schimbarea lenjeriei proprii şi a lenjeriei de pat, curăţenia încăperilor)
- Asigurarea unui spațiu personal într-o cameră, în concordanță cu nevoile individuale ale acestuia
- Ajutarea persoanei în activitățile curente

- Consiliere în vederea menținerii legăturii cu familia, prieteni, precum și cu alte persoane față de care aceștia au dezvoltat legături de angajament;
- Sprijin pentru soluţionarea unor probleme personale sau de grup, de convieţuire armonioasă
- Obținerea drepturilor sociale
- Activități de socializare și comunicare(discuții, dezbateri de grup)
- Activități de stimularea creativității, imaginaţiei etc.

- Consiliere individuală și de grup pentru dezvoltarea abilităţilor sociale (de comunicare, controlul furiei, asertivitate etc)
- Activități de psihologie clinică
- Activități pentru creşterea spontaneităţii, dezvoltarea relaţiilor interpersonale, diminuarea tulburărilor emoţionale;
- Activități de stimulare mentală (care să prevină/amelioreze avansarea deficitului cognitiv), organizarea de grupuri de suport/lucru individual, în funcție de problematica fiecăruia;

-Programe moral religioase pe diferite teme
-Participare la slujbe religioase (Maslu)
-Consiliere duhovnicească, spovedit
-Invitarea unor reprezentanti ai bisericii, care să abordeze subiecte religioase, să răspundă la întrebările vârstnicilor și care să ofere servicii religioase specifice.

Informatii generale pentru beneficiari


Persoanele care în conformitate cu legislația în vigoare, respectiv Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se află în situaţiile enumerate mai jos:
a) nu au familie sau nu se află în întreţinerea unei sau unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare;
b) nu au locuinţă şi nici posibilitatea de a-şi asigura condiţiile de locuit pe baza resurselor proprii;
c) nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare;
d) nu se poate gospodări singură sau necesită îngrijire specializată;
e) se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile sociomedicale, datorită bolii ori stării fizice sau psihice.

Accesul unei persoane vârstnice în centru se realizează avându-se în vedere următoarele criterii de prioritate:
a) necesită supraveghere medicală permanentă, care nu poate fi asigurată la domiciliu și poate fi asigurată în centru;
b) nu se poate gospodări singură;
c) este lipsită de susținători legali sau aceștia nu pot să își îndeplinească obligațiile datorită stării de sănătate sau situației economice și a sarcinilor familiale;
d) nu are locuință și nu realizează venituri proprii;
Nu pot fi internate în centru persoanele vârstnice care au afecțiuni psihice şi/sau persoane cu tulburări de comportament care ar periclita buna desfășurare a activității sociale în centrului.
În cazul în care criteriile de prioritate sunt îndeplinite simultan de mai mulți solicitanți, Comisia de admitere va decide motivat pentru care dintre aceștia va propune acordarea de servicii de îngrijire în cadrul centrului. Vor fi primite cu prioritate persoanele vârstnice, pensionate pentru munca depusă și limita de vârstă care au posibilitatea de a achita costul integral al contribuției de întreținere din pensie, precum și cele cu pensii mai mici, cu susținători legali care se angajează să plătească diferența de plată până la costul integral al contribuției de întreținere .

Actele necesare pentru admiterea persoanelor vârstnice în Centrul rezidențial pentru persoane cu nevoi speciale ”Sfântul Filaret cel Milostiv” sunt următoarele:
1. CERERE DE INTERNARE
2. ANCHETĂ SOCIALĂ DE LA PRIMĂRIA DE DOMICILIU
3. CERTIFICAT DE ÎNCADRARE ÎN GRAD DE HANDICAP (după caz)
4. ACTE MEDICALE DIN CARE SĂ REZULTE BOALA DE CARE SUFERĂ (bilet de ieşire din spital, examen recent de la medical specialist)
5. ADEVERINŢĂ DE LA MEDICUL DE FAMILIE CĂ PERSOANA NU ESTE LUATĂ ÎN EVIDENŢĂ CU BOLI INFECTO-CONTAGIOASE ŞI BOLI PSIHICE
6. COPIE DUPĂ CARTEA DE IDENTITATE A BENEFICIARULUI
7. COPIE CERTIFICAT DE NAŞTERE
8. COPIE DUPĂ CARTEA DE IDENTITATE A APARŢINĂTORULUI
9. ANGAJAMENT PLATĂ BENEFICIAR SAU APARŢINĂTOR (după caz)
10. DATE CONTACT APARŢINĂTORI
11. CUPON DE PENSIE
12. MEDICAMENTAŢIA ASIGURATĂ PE O LUNĂ DE ZILE LA INTERNARE
13. CARD DE SĂNĂTATE
Actele enumerate nu sunt limitative, Comisia de Admitere/Ieşire în/din centru putând cere şi acte în completare, în mod justificat, care sunt relevante pentru analiza fiecărui caz în parte.

Activități desfășurate cu beneficiarii


Desfășurarea regulată a unor activități favorizează întreținerea memorieri, a concentrării și a procesului de gândire în general. În centru urmărim să oferim beneficiarilor posibilitatea de a se implica în activități cat mai diverse, potrivite vârstei și condiției de sănătate. Astfel, folosind mintea și trupul se construiește baza unei vieți active și fericite.

Beneficiarii pot alege, în funcție de preferințe, dintre următoarele activități:
o Sărbătorirea în mod festiv a zilelor de naștere și onomastice;
o Organizarea de mese festive de Crăciun și de Paște;
o Servicii de coafura, frizerie.
o Excursii pentru vizitarea obiectivelor turistice din apropierea centrului (mănăstiri, muzee etc.);
o Activități de divertisment și petrecere a timpului liber (șah, table, remi, cărți de joc, vizionare programme TV etc.)
o Momente aniversare cu diferite ocazii (Ziua internațională a persoanelor vârstnice, 1 și 8 martie etc.)
o Decupaj și lipit (crearea de felicitări, tablouri sau ornarea diferilor obiecte, în vederea înfrumusețării lor).
o Pictat și colorat (pictură/colorat ouă de Paște, căni etc.).
o Activitati gospodărești atât în exteriorul cât și în interiorul centrului.

 

Activitățile Centrului Rezidențial pentru persoane cu nevoi speciale „Sf. Filaret cel Milostiv”


UNDE NE GASITI?

Cei interesați de serviciile oferite în acest Centru pot să ne contacteze la sediul Asociației Filantropia Ortodoxă Filiala Bistrița-Năsăud din Piața Unirii nr. 9 (clădirea Protopopiatului Ortodox Bistrița), pe pagina de Facebook sau la telefon.

Loc. Târlișua
0745522013 – Pr. dr. Marius Pintican
0747845212 – Gavril Man